Goede afdichtingen zijn niet alleen belangrijk in het interieur, maar ook de bouwsector en de industrie. Tegenwoordig maken innovatieve technologieën en hulpmiddelen het een stuk gemakkelijker om naden en kieren veilig en compleet af te dichten. Een daarvan is celrubber, een vooruitstrevend materiaal met enkele unieke eigenschappen.

Wat is celrubber, waaruit bestaat het en wat doet het? In dit artikelen vertellen we je er meer over, zodat je snel komaf maakt met oneffenheden en spleten in je interieur of bij een bouwproject.

 

Wat is celrubber?

Celrubber voor afdichtingen, ook wel EPDM celrubber, is een geslotencellige rubbersoort die gebruikt wordt voor het afdichten van verschillende oppervlakken. Door zijn unieke structuur is het heel flexibel in te zetten, zowel op kleinschalig niveau in de woning als bij grote bouwprojecten en andere industrieën. Het is aangeraden om celrubber te kopen bij een speciaalzaak, want zo ben je zeker van kwaliteit en duurzaamheid.

 

De typische kenmerken van celrubber

Hieronder lees je meer over de belangrijkste eigenschappen van EPDM celrubber:

  • Celrubber is luchtdicht, maar ook waterdicht en uitstekend isolerend, zowel thermisch als akoestisch.
  • Dit afdichtingsmateriaal is klevend en niet-klevend (als acrylaat) verkrijgbaar.
  • Celrubber is goed bestand tegen logen, oliën en zuren.
  • Het materiaal is verkrijgbaar op rol, plaat, haspel of als stansdeel.

Daarbij is celrubber doorgaans verkrijgbaar in verschillende kleuren en vormen, zodat er voor elke toepassing en behoefte een oplossing bestaat. Het is een goed alternatief voor andere afdichtingsmaterialen, zoals afdichtingsringen, hoewel deze ook belangrijke voordelen bieden. Ringen zijn bijvoorbeeld beter geschikt voor het afdichten van hydraulische systemen of buizen.

 

Hoe gebruik je celrubber voor het beste resultaat?

Celrubber van goede kwaliteit kopen is belangrijk, maar al even belangrijk is dat je het materiaal op de juiste manier gebruikt. Zorg er in de eerste plaats voor dat het te behandelen oppervlak stofvrij, vetvrij en droog is. Gebruik hiervoor eventueel een speciaal reinigingsproduct.

Het is van belang om de celrubber schuimband mooi op de voegvlakken te laten aan sluiten en lichtjes te comprimeren. Voorkom hierbij vooral dat er zich luchtbellen opsluiten onder het materiaal, want dat doet het isolerende effect van celrubber teniet.

Ook belangrijk? De schuimband wordt beter niet in de hoeken doorgemaakt, maar wel gestuikt met overlengte. Zorg dat het materiaal ongeveer een halve centimeter diep in de voeg wordt aangebracht. We raden ten slotte aan om de band naderhand even met een speciale roller aan te drukken!

Comments are closed.