Kunststoffen zijn er in vele soorten en kennen onderling specifieke eigenschappen, waardoor ze zeer geschikt zijn voor oneindig veel toepassing – zo ook voor thuisgebruik. Sommige kunststoffen, zoals polycarbonaat, zijn bijzonder geschikt voor gebruik buitenshuis en kennen daarbij een isolerende werking. Nu zegt de kunststof polycarbonaat de meeste mensen wellicht weinig, en toch komt het misschien wel voor in je eigen huis of tuin. In dit artikel kijken we naar de functie van polycarbonaat en de toepassingen.

Polycarbonaat als kunststof glas

Polycarbonaat wordt vrijwel altijd in plaatvorm vervaardigd. Een plaat van polycarbonaat kent diverse vormen en toepassingen en staat bekend om zijn hardheid en doorzichtigheid; evenals glas. Een bestanddeel van polycarbonaat is de stof thermoplastisch polymeer; een smeltbare kunststof die in vele vormen kan worden gegoten. Dit brengt ons direct bij polycarbonaat platen; deze kunnen geribbeld zijn en functioneren als schuurdaken (waar vroeger asbest ribbelplaten voor werden gebruikt). Het materiaal kent een zeer grote stevigheid en is tot wel 250 maal sterker dan glas bijvoorbeeld. Daarbij is polycarbonaat ook nog eens zo’n 50% lichter dan glas; iets wat het materiaal zeer geschikt maakt om mee te werken. Dit maakt polycarbonaat platen zo gewild product in de bouw.

Toepassingen polycarbonaat

Polycarbonaat staat ook bekend als veiligheidsglas, dankzij de grote stevigheid van dit product. Overigens is het product al meer dan een eeuw oud en door een Duitse chemicus ontwikkeld – maar pas vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw raakte polycarbonaat pas echt goed in zwang. Dit doordat het materiaal eindelijk geheel doorzichtig geproduceerd en geleverd kon worden. Vanaf dat moment heeft het gebruik van polycarbonaat platen een grote vlucht genomen.

Verschil polycarbonaat en plexiglas

Polycarbonaat platen zijn in verschillende kwaliteiten, kleurschakeringen en diktes verkrijgbaar met ieder specifieke eigenschappen. Zo zijn er polycarbonaat platen die krasvast zijn en/of hitte bestendig. Beide eigenschappen vormen een belangrijk verschil met plexiglas. Nog een belangrijk verschil tussen polycarbonaat platen en plexiglas is dat polycarbonaat veel beter te bewerken is. Het versplintert niet, of zal niet scheuren tijdens de bewerking, iets wat bij plexiglas zich wel kan voordoen. Daarnaast is polycarbonaat UV werend, iets wat niet geldt voor plexiglas.

Toepassingen

Dankzij eigenschappen als hitte bestendigheid en krasvast zijn polycarbonaat platen ook geschikt voor extreme omstandigheden en wordt het bijvoorbeeld gebruikt in gevangenissen, in de cockpit van een vliegtuig, of in psychiatrische afdelingen. Polycarbonaat is een ideaal product om te gebruiken in ruimtes die ‘hufterproof’ gemaakt moeten worden. Doordat polycarbonaat in verschillende diktes verkrijgbaar is, zijn de toepassingen breed uiteenlopend. Zo wordt polycarbonaat ook gebruikt voor het vervaardigen van veiligheidsbrillen, of zelfs voor terrasoverkappingen. In het geval van terrasoverkappingen kunnen buigzame platen gebruikt worden, die te vormen zijn naar het model van de overkapping. Deze platen zijn geheel anders van uitvoering dan de veiligheidsplaten.

Dankzij de uiteenlopende uitvoeringen, diktes en producteigenschappen is polycarbonaat een zeer veelzijdige kunststof voor duizend-en-een toepassingen in de bouw, het bedrijfsleven, maar ook voor huis en tuin.

Comments are closed.