Hybride werken is een werkvorm die steeds vaker wordt gebruikt. Vooral sinds de coronapandemie staan meer werkgevers het toe dat werknemers hybride gaan werken. Tijdens deze periode hebben we noodgedwongen ervaren wat hybride werken is en welke voordelen het met zich meebrengt. Vandaar dat steeds meer werknemers toestemming vragen om hybride te gaan werken. 

Werken vanaf elke locatie 

Het meest genoemde kenmerk van hybride werken is het werken vanaf elke locatie. Je hoeft als werknemer niet meer elke ochtend op kantoor te komen. Het werken kan nu ook vanuit huis of een andere locatie. Sommige mensen werken bijvoorbeeld graag vanuit een koffietentje of co-working plek. 

Locatie-onafhankelijk werken hoeft niet te betekenen dat je altijd alleen bent. Tijdens corona voelden veel werknemers zich eenzaam en mistten zij collega’s. Nu is er echter ook de mogelijkheid om met anderen samen te werken. Spreek bijvoorbeeld met vrienden of vriendinnen af die ook hybride werken. Ook kan je naar een co-working plek gaan om andere werkenden te ontmoeten. 

Bijdragen aan duurzaamheid 

Hybride werken draagt ook bij aan duurzaamheid. Je reist immers niet meer elke dag naar je kantoor en weer terug. Veel werknemers deden dit voorheen met de auto of het openbaar vervoer. Door thuis te blijven zorg je voor minder CO2-uitstoot. Werk je wel graag buiten de deur maar wil je ook bijdragen aan duurzaamheid, ga dan op de fiets naar een andere locatie. 

Wellicht zijn er nog meer positieve effecten op het klimaat als gevolg van hybride werken. Zo wordt er op het kantoor minder energie verbruikt omdat er minder werknemers aanwezig zijn. Aan de andere kant wordt er thuis juist meer energie verbruikt door mensen die hier aan het werk zijn. Het energieverbruik verplaatst zich dus van kantoor naar thuis. Of dit uiteindelijk bijdraagt aan duurzaamheid is lastig te bepalen.

Een betere balans tussen werk en privé behouden 

Het zorgen voor een balans tussen werk en privé is voor veel werkenden een uitdaging. Door hybride te gaan werken is het mogelijk om een betere balans te houden. Je bent bijvoorbeeld aanwezig wanneer de kinderen thuiskomen en kan even pauze nemen om de dag te bespreken. Ook kan je op dezelfde locatie werken als vrienden, waardoor je werk en social contact combineert. Het kan echter ook juist lastiger worden om een goede balans te houden. Door thuis te werken is het verleidelijk om nog even langer door te werken. Daarnaast zijn sommige mensen sneller afgeleid door zaken die zich thuis afspelen. Het is per persoon verschillend of hybride werken bijdraagt aan een betere balans. 

Comments are closed.