Het is het gesprek van de dag op het moment, duurzaamheid. Naast de voorheen veelvoorkomende redenen waarom duurzaamheid ter sprake is gekomen komt door recente gebeurtenissen in Europa duurzaamheid veel vaker voor wanneer er gesproken wordt over het bouwen van woningen of het verbeteren van je woning. Bij het bouwen van je woning of het vervangen van je dak is het dan ook goed om rekening te houden met de duurzaamheid van de dakbedekking die je kiest.

Bitumen

Bitumen is een van de oudere en extreem veelgebruikte soorten dakbedekking die je in Nederland zal vinden. Deze kunststof is door de jaren heen veel gebruikt juist omdat het duurzaam is, het is echter niet het meest duurzame materiaal wat op dit moment beschikbaar is. Het grote voordeel van Bitumen is dat het wel goed recyclebaar is, waardoor het milieuvriendelijk is. Het is nu een goedkope optie om je dak mee te bedekken, maar er zijn waarschijnlijk betere opties.

EPDM

Om met de betere opties te beginnen presenteren we EPDM dakbedekking. Deze soort dakbedekking is een soort rubber wat extreem duurzaam is. Op zijn minst van deze soort dakbedekking 50 jaar meegaan. Hiernaast is het erg goed bestendig tegen ozon- en UV-straling, hitte, zuren en zouten. Het is geen wonder dat EPDM dakbedekking in de hedendaagse nieuwbouw veel gebruikt wordt. Boven alles is het extreem goed recyclebaar en dus milieuvriendelijk.

PVC

Het gebruik van PVC is de laatste decennia flink uitgebreid en ook voor dakbedekking is het een populaire optie geworden. Doordat het extreem duurzaam is en tot aan het vergaan van de stof geen onderhoud nodig heeft zal het altijd een aantrekkelijk materiaal zijn. Net als EPDM kan het meer dan 50 jaar meegaan. Het is goed recyclebaar en dus milieuvriendelijk.

Groen dak

Het is misschien een beetje vals spelen om dit te noemen, maar een groen dak is absoluut de meest duurzame optie wanneer het gaat om dakbedekking die voor iedereen beschikbaar is. Dit zeggen we omdat voor een groen dak een goede ondergrond nodig is en dus al een dak aangelegd moet zijn, een extreem geschikt soort dak hiervoor is een EPDM dak maar elk soort dak wat hiervoor genoemd is kan omgetoverd worden tot een groen dak. Het enige wat je hoeft te doen is om over het gehele dak planten aan te brengen die mogelijk zijn voor jouw dak. Door de wortelvorming in de aarde verstevigen de planten het dak en gaat het onderliggende materiaal alleen maar langer mee.

Comments are closed.