Ben je je aan het oriënteren op vastgoedfinanciering, voor bijvoorbeeld het financieren van een bedrijfspand? Dan is het belangrijk om te weten wat loan-to-value inhoudt en waarom het verstandig is daar rekening mee te houden bij het afsluiten van een financiering. In dit artikel leggen we je uit wat loan–to-value precies is. In dit artikel leggen we je uit hoe loan-to-value werkt en wat het precies kan inhouden voor jou.

Hoe werkt loan-to-value?

Loan-to-value is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van het pand. Eigenlijk bepaalt dit hoeveel procent van je marktwaarde je mag lenen, waarvan de marktwaarde van het pand weer wordt bepaald door middel van een taxatie. Met loan-to-value berekent de kredietverstrekker of je huis waard is wat jij ervoor betaald hebt. Als dit in verhouding is, dan zorgt dit ervoor dat je niet teveel leent en dus geen zware maandelijkse hypotheeklasten hebt. De loan-to-value is dus het percentage van de leensom die wordt afgezet tegen de waarde van het onderpand. Hoe lager de LTV, hoe meer zekerheid dat de leensom kan worden terugbetaald uit de opbrengst van het onderpand.

Hoe wordt de loan-to-value berekend?

Om een juiste loan to value berekenen moet dus de waarde van het pand bekend zijn. Als koper kun je dus bij de taxateur een taxatie laten uitvoeren en dit taxatierapport zal door kredietverstrekkers dan ook altijd worden opgevraagd tijdens het beoordelingstraject. Het verschil tussen de loan-to-value en de aankoopprijs kan op verschillende manieren worden voldaan. Uit eigen middelen of met een aanvullende financiering. Het ligt er maar net aan of er voldoende zekerheden beschikbaar zijn, dan kan de kredietverstrekker soms zelfs het gehele aankoopbedrag financieren.

Heb je een vastgoedobject op het oog? Laat je dan altijd eerst informeren door een expert over wat de mogelijkheden zijn voor jou. Zo weet je zeker dat je straks niet met flinke lasten komt te zitten.

Comments are closed.