Verhuizen of verbouwen?
Ander huis kopen steeds lastiger
De huizenprijzen schieten elke maand weer verder omhoog, de stijging is enorm. Wie al een eigen woning heeft, beseft zich dat de waarde van hun huis aan het ontploffen is. Tegelijk komt dan ook direct de vraag op wat je daarmee kunt. Immers: je hebt altijd een plek nodig om te wonen. Nu cashen door het huidige huis te verkopen betekent óf een andere woning kopen, óf gaan huren.
Verkopen? Andere woning kopen of huren…
Beide opties zijn op het moment niet heel aantrekkelijk. Huurwoningen zijn nauwelijks te vinden of schrikbarend duur, net als koophuizen. De waarde van de huidige woning doet er dan niet zoveel toe: bij het verzilveren van die waarde staat de verkoper direct voor een probleem.
Steeds minder verkopen
Het is dan ook niet verrassend dat er steeds minder huizen van eigenaar wisselen. Het aanbod van te koop staande woningen is erg mager en verschraalt steeds verder, terwijl de vraagprijzen voor veel potentiële kopers te hoog gegrepen zijn.
Huis aanpassen aan woonwensen
Veel huizenbezitters kiezen er nu voor om hun huidige woning aan te passen aan hun woonwensen. Verbouwen dus, in plaats van verhuizen. Een dakkapel, een uitbouw, een nieuwe keuken of badkamer, misschien zelfs een hele verdieping bijplaatsen – er is vaak van alles mogelijk.
Verbouwen kost geld
Verbouwen kost wel geld. Afhankelijk van de omvang van de verbouwing: veel geld. Bij genoeg spaargeld kan het daarmee betaald worden. De spaarrente stelt bijzonder weinig voor, dus voor het rendement hoeft het geld niet op de spaarrekening te blijven staan.
Geld lenen voor verbouwing
Het alternatief voor het aanspreken van spaargeld is geld lenen. Dat lenen voor een verbouwing kan op verschillende manieren: via de hypotheek of een persoonlijke lening (PL). In beide gevallen is de rente fiscaal aftrekbaar zolang het geleende geld gebruikt wordt voor een verbetering van de eigen woning.
Extra hypotheek of persoonlijke lening
De eerste gedachte zal zijn dat een extra hypotheekbedrag opnemen logischer is dan het afsluiten van een persoonlijke lening. De hypotheekrente is immers veel lager dan de rente op een PL. De verbouwing kan ook een goede aanleiding zijn om de huidige hypotheek eens goed onder de loep te nemen.
Hypotheek oversluiten
De huidige lage rente kan het interessant maken om de hele hypotheek over te zetten naar een nieuwe, waarbij de hypotheekrente voor een lange periode vastgezet wordt. Op die manier maak je optimaal gebruik van de extreem lage rentestand.
Persoonlijke lening ook onderzoeken
Toch is het goed om ook de PL-route te onderzoeken. Zeker als het om een beperkt bedrag gaat kan een persoonlijke lening voordeliger uitpakken: bij het afsluiten van een PL komen verder geen kosten kijken. Dat is bij een hypotheek wel anders: hypotheekkantoor, taxateur, notaris – allemaal kostenposten die bij een lening niet aan de orde zijn. Bij de keuze voor een verbouwing is het in elk geval verstandig om de verschillende financieringsmogelijkheden naast elkaar te (laten) zetten en te vergelijken.