Voetletsel voorkomen door de juiste schoen
Werk- en veiligheidsschoenen zijn voor veel beroepen verplicht. In de bouw, industrie en logistiek zijn specifieke eisen gesteld om de voeten te beschermen. Het gaat niet alleen om bescherming tegen letsel, maar ook om klachten te voorkomen.
Risico inventarisatie en evaluatie
Uit onderzoek blijkt dat slechts één op de vier werknemers de juiste schoenen dragen tijdens het werk. Op basis van een inventarisatie dient een werkgever de risico’s van voetletsel te analyseren. Op basis van die analyse dient de werkgever de juiste schoenen te verstrekken om voetletsel te voorkomen. Er is een duidelijk verschil tussen werkschoenen en veiligheidsschoenen.
Soorten van veiligheidsschoenen
Voor het werken op een bouwplaats zijn er andere risico’s dan het werken in een ziekenhuis. Iedere beroepsgroep heeft specifieke risico’s voor voetletsel. Veiligheidsschoenen beschermen tegen stoten en tegen het indringen van scherpe voorwerpen, maar kunnen ook water- en vloeistofafstotend zijn. Specifieke veiligheidsschoenen zijn extra geïsoleerd om bescherming te bieden tegen kou of hitte. Voor bepaalde beroepsgroepen zijn er antistatische schoenen of schoenen die uitglijden voorkomen.
Bouw is risicovol
Werken in de bouw levert nog steeds de meeste risico’s van voetletsel op. Het betreft dan zogeheten STF-ongevallen. Het staat voor slip, trip en fall, wat uitglijden, omzwikken en vallen betekent. Verder bestaat er een risico om te trappen in scherpe voorwerpen zoals spijkers, glas en stalen constructievoorwerpen. Naast snijrisico’s is er constant gevaar voor vallende objecten zoals gereedschap of bouwonderdelen. Veiligheidsschoenen voor de bouw kenmerken zich dan ook door de stalen neus en een versterkte zool.
Persoonlijke pasvorm
Naast veiligheid is comfort een belangrijk aspect. Schoenen worden langdurig gedragen en dienen daarom persoonlijk aangemeten te worden. Een niet passende schoen biedt minder bescherming en verhoogt het risico op letsel. Werk- en veiligheidsschoenen zijn voorzien van veiligheidsnormen zoals de ISO-normering en CE-certificering. Veiligheidsschoenen zijn geclassificeerd waarbij elke klasse de mate van bescherming aangeeft. Hoe hoger het getal hoe meer bescherming de schoen biedt waarbij de S-5 klasse de meeste bescherming geeft. De schoenen zijn zowel in lage en hoge modellen beschikbaar.