Verbouwen is prachtig, maar brengt ook een hoop troep, stof en risico’s met zich mee. Met name als je tijdens de verbouwing in je eigen huis blijft wonen, is het belangrijk om je inboedel goed te beschermen. En niet alleen je inboedel dient beschermd te worden, ook jijzelf bent kwetsbaar. Daarom lees je in dit artikel hoe je het beste je spullen én jezelf kunt beschermen tijdens een verbouwing. 

1. De voorbereiding

Een succesvolle en veilige verbouwing start al bij de voorbereiding. Maak van tevoren een heldere planning wat betreft wat je wanneer nodig hebt om de klus uit te voeren. Regel de juiste materialen, een afvalcontainer en eventueel voldoende klushulp. Zorg er bovendien voor dat je voor, tijdens en na het klussen je werkplek opgeruimd en gestructureerd houdt. Ruim afval en sloopresten direct op. Zo voorkom je dat je inboedel onnodig beschadigd raakt en beperk je tevens val- en struikelgevaar.

2. De inboedel

Logischerwijs is verstandig en prettig om de ruimte(s) waarin je klust zo leeg mogelijk te maken. Meubels die je tijdens de verbouwing niet zult gebruiken, kun je het beste opslaan in een andere ruimte. Een schuur of garage is hiervoor geschikt, maar je kunt ook een losse box huren om je inboedel tijdelijk in op te slaan. Meubels die blijven staan, maar bijvoorbeeld ook de keuken, de vloer en andere kwetsbare plekken, kun je ter bescherming het beste afdekken met oude lakens, dekens of speciaal bouwfolie. Indien je over het folie moet lopen, zorg er dan voor dat dit niet kan verschuiven.

3. Jezelf beschermen

Zorg ervoor dat je jezelf goed uitrust als je gaat klussen. Draag in ieder geval werkschoenen met een stalen neus en stevige werkhandschoenen, maar ook een veiligheidshelm, veiligheidsbril en gehoorbeschermers kunnen van pas komen. Voer werkzaamheden als zagen, slijpen, slopen, verven en lijmen bij voorkeur buitenshuis uit om blootstelling aan een grote hoeveelheid stof of zelfs giftige stoffen te voorkomen. Als je op hoogte aan het werk gaat, zorg er dan voor dat je dit veilig doet door gebruik te maken een stabiele trap, ladder of een rolsteiger.

Comments are closed.