Bij het inrichten van jouw woonkamer moet je erop letten een evenwicht te bewaren tussen de harmonie van de omgeving en een aangenaam design.

De woonkamer is meestal de grootste ruimte in huis en het is ook de plaats waar we bezoek ontvangen en ontmoetingen hebben met vrienden, films kijken en rusten, met andere woorden, het is het woongedeelte van het huis. Daarom verdient het speciale aandacht bij het plannen van de inrichting van het huis.

De woonkamer van jouw huis moet ontvankelijk zijn en vreugde en comfort uitstralen. Bekijk hier de grootste fouten die je kunt maken bij het inrichten van je woonkamer en hoe je ze kunt vermijden!

Wees voorzichtig met symmetrie

Een evenwichtige inrichting betekent niet dat alles perfect moet zijn afgesteld, je hebt immers verschillende hoeken en richtingen om jouw meubilair op een meer ontspannen manier te plaatsen.

Als je aan de ene kant twee fauteuils heeft, kunt je aan de andere kant een poef of een chaise longue zetten in plaats van twee andere fauteuils. Dit doorbreekt het stijve aspect dat een te grote symmetrie aan de ruimte kan geven en maakt alles gezelliger.

Oplossing: wees niet bang om te experimenteren. Verplaats de sofa’s, tafels en alles wat van plaats kan veranderen in jouw woonkamer. Probeer mengsels van prints, texturen en stijlen, waardoor jouw omgeving harmonieus en met veel attitude blijft.

Verkeerde verhoudingen

De verhoudingen verkeerd kiezen is een klassieke fout voor wie gehaast te werk gaat. Voordat je een meubel koopt, is het altijd goed om de ruimte te plannen en op te meten om deze problemen te voorkomen.

Je moet ook aandacht besteden aan de verhouding tussen de meubelstukken. Een salontafel kopen die te klein is voor een grote woonkamer, of een enorm rek kopen voor een kleine televisie, zijn fouten die afbreuk doen aan de esthetiek van de ruimte.

Daarom is het nodig om coherent te zijn bij het kiezen van de grootte van de meubels die de ruimte zullen samenstellen.

Als je online koopt, wees dan nog voorzichtiger! Analyseer altijd de afmetingen en zorg ervoor dat de meubels in jouw woonkamer passen.

Indeling meubilair

Het is altijd goed om vóór de aankoop na te denken over waar je elk meubelstuk wilt plaatsen. Als je echter al een gedecoreerde woonkamer hebt of het uiterlijk ervan wilt veranderen zonder al te veel geld uit te geven, verplaats dan de meubels om te zien wat de beste plaats is voor elk van hen.

Op deze manier weet je zeker wat de beste plaats is voor elk van de meubels.

Controleer altijd aan welke kant van het huis meer zonlicht is. Geluidssystemen, televisies en schilderijen kunnen sneller achteruitgaan als ze te lang aan de zon worden blootgesteld.

Bovendien is het belangrijk te kijken waar je de televisie gaat plaatsen, zodat het zonlicht niet in de weg zit wanneer je ernaar kijkt.

Aandacht voor de circulatieruimte

Om in te richten is het nodig te plannen en niet te vergeten dat de plaatsing van de meubelen een logica moet volgen om de circulatie van de mensen niet te verstoren.

Een zeer grote salontafel in een smalle kamer kan bijvoorbeeld de bewegingsvrijheid van mensen in de kamer belemmeren. Denk daarom altijd aan de omloop bij het samenstellen van een omgeving.

Alternatieve verlichting in de woonkamer

Veel mensen houden het bij standaardverlichting en gebruiken alleen plafondlampen, meestal wit van kleur, in het midden van de kamer. Wees niet bang om te investeren in verschillende soorten verlichting en armaturen.

Grotere kamers zoals de woonkamer zijn een geweldige plek om te investeren in een andere kroonluchter om een totaal andere uitstraling aan de kamer te geven.

Experimenteer en speel met de mogelijkheden: ledlampen hebben het potentieel om het decor van elke kamer te veranderen!

Verkeerd gebruik van kleuren voor je woonkamer

Aangezien de woonkamer een gezellige plaats moet zijn om bezoekers te ontvangen, is het het meest aan te bevelen dat de kleuren, zowel van de muren als van het meubilair, lichter zijn en, indien mogelijk, meer neutrale kleuren hebben.

Beige, blauw, groen, roze in lichte tinten brengen een warme en rustgevende sfeer in jouw woonkamer.

Krachtige kleuren zijn ook interessant, maar je moet oppassen dat je de decoratie niet te vol maakt. Kies één enkele muur voor de meest intense kleur, of investeer in specifieke elementen om de monotonie te doorbreken in soberder omgevingen.

Leave a reply