De eetkamer heeft meer functies dan uitsluitend eten. De eettafel met stoelen en het dressoir is uit de oude tijd. De ruimte is nu multifunctioneel en dient ook als werkruimte, speelplek voor de kinderen en voor het langdurig natafelen met vrienden.

Een centrale plek in de woning

Mogelijk is het de meest gebruikte plek in het huis. Niet zo vreemd omdat de ruimte dicht bij de open keuken is gesitueerd. Tijdens het bereiden van het eten kunnen de kinderen in de gaten worden gehouden en in veel woningen is er zelfs een televisie op ooghoogte opgehangen. Door het verplicht thuiswerken is de ruime eettafel natuurlijk een favoriete plek. Het koffieapparaat staat niet te ver weg en met hanglampen boven de tafel heb je goed licht.

Met licht sfeer creëren

Om sfeer te creëren is licht een essentieel instrument. Het is wel zo prettig als je de lichtsterkte aan kunt passen aan de situatie. Bij het werken is licht op daglichtsterkte nodig, maar bij het eten en natafelen mag het een stukje minder. Kaarsen zijn ook echte sfeermakers. Plaats ze in mooie kandelaars, maar zorg wel voor de juiste kaarsen. Geurkaarsen zijn niet echt bevorderlijk voor een schone luchtomgeving. Gebruik daarom kaarsen gemaakt van plantaardige en gifvrije producten zoals koolzaadwas of sojawas.

Een boeket of droogbloemen

Met planten of bloemen op tafel breng je leven in de eetkamer. Heel fraai is een mooi herfstboeket in een grote vaas. Bloemen hebben echter geen lang leven. Met de juiste verzorging kun je ze maximaal 10 dagen goed houden. Snij bloemen altijd schuin af en gebruik nooit een schaar. Een mooi boeket kost toch gauw zo’n twintig euro. Een alternatief is droogbloemen. Met behulp van haarlak gaan ze meer dan 6 maanden mee.

Een eettafel moet natuurlijk de juiste grootte hebben. Alle gezinsleden hebben immers een plek nodig. Voor een persoon wordt dikwijls 70 cm aangehouden. Voor vier personen heb je dan minimaal een tafel nodig van 1,50 cm. Beschik je over een ruime eethoek, kies dan voor een forse tafel met comfortabele stoelen.

Comments are closed.