Creatief behang: Soorten, Tips en Inspirerende Ideeën

Behang is een van de oudste en meest traditionele mogelijkheden van wandbekleding in vele landen, vooral in Europa. Met steeds vernieuwender modellen wint het behangpapier steeds meer aanhangers om zijn veelzijdigheid, diversiteit, soorten prints en zelfs het gemak waarmee het kan worden aangebracht.

Niet te vergeten dat je altijd het ene behangpapier kunt vervangen door een ander wanneer je uitgekeken bent op het decor of wanneer je besluit een nieuw decoratieproject te maken, zelfs al is het maar in één omgeving, zoals de woonkamer, slaapkamer of badkamer.

In dit artikel met ideeën zult je alles weten wat je nodig hebt om jouw creativiteit uit te oefenen bij het kiezen van het behang, hetzij voor de muren, hetzij voor andere omgevingen of ongewone decoratie-elementen. Kijk hier eens naar!

Traditioneel

Er zijn vijf hoofdtypen behang op de markt: traditioneel, traditioneel met digitale technologie, vinyl, structuurbehang en zelfklevend behang. De meest voorkomende is de eerste, die is gemaakt van cellulose en wordt aangebracht met lijm, waarvoor een gespecialiseerde vakman nodig is om het te installeren.

Met het juiste onderhoud, kan het tot 20 jaar meegaan. Het wordt het meest gebruikt in woningen, vooral in badkamers, woonkamers en slaapkamers.

Traditioneel digitaal

Het traditionele digitale model, dat dezelfde kenmerken heeft als het gewone traditionele model, heeft een technologisch voordeel dat het mogelijk maakt patronen te diversifiëren en te personaliseren, wat zeer aantrekkelijk is bij decoratieprojecten die de klant persoonlijkheid en exclusiviteit willen bieden, en de ongelooflijke snelheid bij het produceren van kleuren en patronen.

Vinyl

Vinylbehang is dan weer erg populair omdat het door zijn vezel- en kunststofsamenstelling gemakkelijk met een borstel kan worden schoongemaakt. Omdat het duurzaam en lichtbestendig is, kan het zelfs in keukens en badkamers worden gebruikt.

Het is echter niet geschikt voor slaapkamers, vooral kinderkamers, of plaatsen zonder veel ventilatie, omdat de plastic coating de muren niet laat “ademen”.

Getextureerd

Delicaat materiaal, het getextureerde behang vereist goed onderhoud, ondanks het feit dat het duurzaam is. Dit soort papier bedekt hoogreliëfmotieven met een fluweelachtig uitzicht en een zachte toets, waardoor het favoriet is voor elegantere en verfijndere prenten.

Zelfklevend behang

Zelfklevend behang, gemaakt van vinyl of polyester, ten slotte, heeft een zelfklevende zijde die het aanbrengen sneller en eenvoudiger maakt. Anderzijds is de duurzaamheid gering (van twee tot vijf jaar) en kan het niet aan natuurlijk licht worden blootgesteld.

Hoofdthema’s en ontwerpen

Wat de ontwerpen betreft, zijn er vier meest voorkomende types op de markt: 3D, illustratie (of landschap), rustiek en structuur. Behang met 3D-effect creëert een optische illusie met een gevoel van diepte dat zeer interessant is in moderne en gewaagde omgevingen.

Illustraties of landschappen: Het behang met illustraties is ideaal voor creatieve decoraties, maar moet in evenwicht worden gebracht met een zachtere of sobere decoratie, zoals andere effen muren en meubels en elementen met neutrale tinten.

Rustiek effect: Het behang met een rustieke look imiteert materialen zoals hout, steen, marmer en baksteen op een steeds realistischer manier, maar het vereist ook evenwicht in de decoratie. Er zijn ook opties met illusie van diepte en, voor kinderkamers, de thematische.

Textuureffect: Papier met structuureffect, ten slotte, is bedoeld voor verfijnde omgevingen en wordt aangeboden in opties zoals bamboe, keramiek, hout, stenen en stof.

Creativiteit: ongewone ideeën voor een klassieke decoratie
Aan zijn naam te zien, lijkt behangpapier eeuwig bestemd om dat soort oppervlakten in woonomgevingen te bedekken. De nieuwigheid is dat dit niet langer het geval is.

In feite is de enige beperking van jouw verbeelding bij de keuze van de plaats voor het behang de aanwezigheid van vochtigheid en direct contact met water. Maar het is mogelijk om het te gebruiken in details in de badkamer, bijvoorbeeld, op treden en zelfs op meubels. Het hangt allemaal af van je creativiteit.

Comments are closed.