Winy Maas is een Nederlandse architect, geboren in 1959. Hij studeerde in 1990 aan de technische universiteit in Delft, waarna hij samen met collega’s Nathalie de Vries en Jacob van Rijs MRVD startte. Een bedrijf waar hij nog steeds werkzaam is en tevens internationale bekendheid genoot. Een van zijn meeste bekende werken is dat van de VPRO, waarvoor hij in 1997 de betonprijs won. Hij ontwerpt tevens toneeldecors en is hoogleraar architectuur.

Tianjin Binhai bibliotheek in Tianjin, China

Samen met het Tianjin Urban Planning & Design Institute is dit surrealistische bibliotheekgebouw gerealiseerd van maar liefst vijf verdiepingen. Het gebouw heeft een uitstraling waar je niet omheen kunt en beslaat 3370m2 aan oppervlakte. De grote bal in het midden, met daarbinnen in een auditorium, verlicht de ruimtes eromheen. De grote bal is tevens zichtbaar vanaf de buitenkant van het gebouw. De keuze van deze vorm, zorgt ervoor dat de ruimte binnenin groter en meer open lijkt.
De bibliotheek heeft een lichte en futuristische uitstraling, waarbij iedere trede omhoog tevens een brede selectie aan literatuur huisvest. Bezoekers kunnen naar hartenlust zowel staand als zitten lectuur selecteren.

bron: https://www.mvrdv.nl/projects/246/tianjin-binhai-library

Hemel Gewelf Penthouse in New York, United States

Altijd al gedroomd om de stad New York te kunnen overzien vanuit een luxe penthouse? Dit ontwerp van Winy Maas doet daar nog een schepje bovenop en overtreft jouw stoutste dromen. Je moet alleen geen hoogtevrees hebben.

Het penthouse is voorzien van tal van ramen, waardoor je de stad aan alle kanten kunt overzien. Met een locatie in hartje New York, in een gebouw van slechts 14 appartementen. Het penthouse bestaat uit twee verdiepingen, die worden verbonden door een glazen trappenhuis. De beschikbare ruimte wordt in dit ontwerp optimaal benut en als bewoner kun je tevens genieten van een ensuite badkamer en extra hoge plafonds.

bron: https://www.mvrdv.nl/projects/223/sky-vault-penthouse

Why Factory Tibune in Delft, Nederland

Een op en top Nederlandse tribune in de koninklijke kleur oranje. Deze tribune van Winy Maas vind je in de Delftse universiteit, nadat het gebouw was vernietigd door een brand in 2008. De tribune is omgeven door een moderne glazen en stalen structuur, die de klassieke gebouwen ernaast verbindt. De houten tribune is geverfd in een knal oranje kleur, evenals de kantoren die erbij horen om deze met elkaar te verbinden. Op de begane grond dient de binnenzijde van de tribune als een conferentie ruimte. Je kunt dit gebouw indien gewenst bezoeken, want het is open voor publiek.

bron: https://www.mvrdv.nl/projects/64/the-why-factory-tribune

Markthal in Rotterdam, Nederland

Dit project van Winy Maas heeft een totaal van 175 miljoen euro gekost en is een moderne toevoeging aan deze toch al moderne stad van Nederland. De markthal bevindt zich in hartje Rotterdam, in het Laurenskwartier. De markthal biedt tal van functies, waaronder (zoals de naam het al aangeeft) een overdekte markt, waar bezoekers overdag van kunnen genieten. In de avond vind je er gezellige restaurants en het gebouw biedt tevens tal van woningen. Om precies te zijn 228 appartementen en 1200 ondergrondse parkeerplaatsen. Een hybride gebouw met een oppervlakte van 95.000 m2. De boog zelf is 40 meter hoog en een lust voor het oog, zowel van binnen als buiten. Tijdens een dagje Rotterdam, is het zeker de moeite waard om dit werk van Wiiny Maas eens van dichterbij te bekijken.

bron: https://www.mvrdv.nl/projects/115/markthal

Didden Vilage in Rotterdam, Nederland

Een ander werk van Winy Maas waarbij één kleur de overhand neemt. Dit keer geen oranje, maar hemelsblauw. Het zijn extra woningen die zijn gebouwd op het dak van een ander (historisch) gebouw. De moderne toevoeging van dit blauwe dorpje, geven bewoners het gevoel in een surrealistisch stadje te wonen, compleet met gangetjes en ramen.

Comments are closed.