Een winterharde plant is bestand tegen de vorst van de Nederlandse winters. Sommige tuinplanten zijn meer koudebestendig dan andere, maar ze kunnen zeker tegen enige graad of vrieskou! Dus wil je na de winter een groen en gezellig hoekje? Kies dan een sierplant die gekweekt is om bestand te zijn tegen barre weersomstandigheden zoals sneeuwstormen; temperaturen onder het vriespunt, zonder aan kwaliteit in te boeten; ze zal in de lente gewoon doorgroeien met minimale zorg die nodig is van ons mensen die ze zo graag zien.

Winterbes

De winterbes is een mooie plant die goed tegen koude temperaturen kan. Ze wordt ook wel de “Canada Arboricola” genoemd en haar wetenschappelijke naam is Ilex Verticillata, wat betekent dat ze veel bladeren aan korte steeltjes heeft als een Aquilegia bloem (Aquifolia). De hulstfamilie staat bekend als DICOTYLEDONOUS omdat ze twee zaaddragende organen binnen één geïndividualiseerde eenheid hebben, gametofyten genaamd, in tegenstelling tot monocotyledonen die alleen bladweefsel produceren voor fotosynthese maar zich op geen enkele andere manier voortplanten. Hij groeit oorspronkelijk uitsluitend in Noord-Amerika waar deze soort hoogtes bereikt tussen 2 – 3 meter; als je een kleinere gestalte verkiest snoei je gewoon het ongewenste materiaal weg

Skimmia

De Skimmia plant is een prachtige liaan die groeit tussen november en maart. De kleuren in de tuin zijn adembenemend want hij houdt zich prachtig tegen elke achtergrond, waardoor ze perfect zijn om te fotograferen of gewoon van veraf te bekijken! Deze snelgroeiende klimmer groeit het best in iets zuurdere grond met elke week voldoende water.

Helleborus

De Helleborus is een bloem die in de winter bloeit en door zijn krachtige geur een uitstekende vervanger is voor die traditionele boeketten waar je zo van houdt. Deze sterke plant is bestand tegen moeilijke omstandigheden, zelfs als ze met sneeuw bedekt is! De bekendste soorten helleborussen zijn de Niger variëteit, die er in veel verschillende kleuren zijn, waaronder witte of paarsroze bloemen; ze geven ook de voorkeur aan lage bodembedekkers, want deze planten groeien echt dicht aan het aardoppervlak – perfect als je tuin dit seizoen wat extra aandacht nodig heeft!

Hulst

De hulst is een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Europa en Noord-Afrika komt. De struiken geven in de winter een sfeer af, waardoor ze herkenbaar zijn voor veel mensen over de hele wereld die er het hele jaar wonen; maar niet iedereen kan zich een huis veroorloven of vinden met zo’n begroeiing buiten! Er zijn ongeveer 400 soorten, maar slechts één die algemeen bekend is als ilex crenata (die zwarte bessen heeft) komt uit China – dus als je deze planten ooit in de buurt van je eigendom ziet, let dan goed op, want ze zullen gemakkelijk voor je groeien als ze eenmaal gevestigd zijn! Deze bijzondere soort vereist losse zure grond die rijk is aan organisch materiaal zoals compost, waardoor ze perfecte kandidaten zijn langs de borders van elke tuin zonder al te veel droogte te vrezen

Sneeuwbal

De sneeuwbal (Viburnum lantana) is een winterplant die rode bessen produceert en tot zes meter hoog kan worden. In bloei geeft deze viburnum witte bloemen met geurige bloemblaadjes als hij in het seizoen is om te snoeien – best niet zo vroeg doen!

Comments are closed.