Houten tuinproducten kom je vaak in een grote hoedanigheid tegen in de tuin: van tuinmeubilair tot schuttingen en alles daar tussen in. Wanneer je houten producten voor de tuin aanschaft, dan vertrouw je erop dat dit houtwerk uiteraard weerbestendig is en dus grotendeels buiten kan blijven staan gedurende het jaar. In veel gevallen is dat ook zo, maar er zijn echter houten tuinproducten die helaas minder geschikt blijken te zijn. In dit artikel kijken we naar de beste houtsoorten voor de tuin, zodat je er van verzekerd bent dat je een goede investering doet.

Hout voor de tuin

Houten tuinproducten bieden veel sfeer aan de tuin. Dankzij de natuurlijke uitstraling van hout is dit product zeer geliefd en veel gebruikt voor schuttingen en tuinmeubilair. Natuurlijk wil je een goede investering doen en wil je dat het houtwerk een nette uitstraling blijft houden en niet gaat verweren.

Welk hout kun je het beste aanschaffen voor de tuin?

  • Hardhout (gaat minimaal 25 jr mee)
  • Composiet planken (gaan minimaal 25 jr mee)
  • Douglas hout (gaat minimaal 10 jr mee)
  • Bamboe (gaat minimaal 15 jr mee)

Voor diverse houtsoorten geldt dat de levensduur alleen behaald kan worden bij het juiste onderhoud en bescherming van het hout. Zo gaat onbehandelde bamboe bijvoorbeeld slechts enkele jaren mee. Informeer bij aankoop welke onderhoudsmiddelen er exact nodig zijn en hoe vaak onderhoud nodig is.

Levensduur verlengen houten tuinmeubelen

Sommige houtsoorten, zoals gelakt vurenhout, gaan als tuinmeubel niet langer mee dan enkele jaren indien je deze zomer en winter buiten laat staan. Wil je de levensduur verlengen, berg deze houten tuinmeubelen dan na het zomerseizoen weer op in de schuur.

Onderhoudsvrij hout voor de tuin

Tuinonderhoud komt niet altijd uit. Want een- tot tweemaal per jaar de schutting behandelen met beits, daar heeft lang niet iedereen tijd voor en zin in. Onderhoudsvrij hout vormt daarom een grote pre. Niet alleen heeft het hout geen onderhoud nodig, het blijft ook mooier. Het gaat in dit geval om composiet. Composiet planken worden o.a. gebruikt als vlonderhout en schuttinghout. Maar wat is het precies?

Composiet – onderhoudsvrij hout

Composiet bestaat uit een combinatie van hout(snippers) en kunststof. Door een chemisch proces worden deze grondstoffen tot een geheel gemaakt en ontstaat er het kenmerkende composiet. Composiet heeft de uitstraling van hout en is in diverse natuurlijke kleurschakeringen verkrijgbaar. Daarnaast zijn composietplanken met holtes en als massieve plank verkrijgbaar.

Toepassingen met composiet

Vaak worden composiet vlonderplanken gebruikt voor de aanleg van een terras. De planken verweren niet en hebben geen specifiek onderhoud nodig. Nog een zeer groot voordeel is niet alleen de lange levensduur (minimaal 25 jaar), maar ook het zijdezachte gevoel aan blote voeten. Doordat composiet vlonderplanken niet splinteren kun je altijd met een gerust hart op je blote voeten lopen. Tot slot worden deze planken niet glad tijdens regenval; wel zo veilig dus.

Naast de geweldige toepassing voor het terras zijn composiet planken ook uitermate populair als schutting en gevelbekleding.

Comments are closed.