Dat Nederland al heel lang een fietsland is, dat wist je waarschijnlijk al. We zijn zelfs zo’n grote fan van fietsen, dat er meer fietsen zijn dan inwoners. Niet zo gek, want met de fiets kom je snel en gemakkelijk op alle plekken in Nederland én fietsen is gezond. De meeste mensen zijn van kleins af aan al begonnen met fietsen. Ben je van plan om een nieuwe fiets voor je kind aan te schaffen? Let er dan op dat je de goede maat kiest. Hoe je dit doet, vertellen we je in deze blog.

Fietsen zonder zorgen

Vroeger wilde je vast graag een keer op de fiets van je oudere broer of zus fietsen, ondanks dat deze fiets misschien een beetje te groot was. Kon je al met je voeten bij de trappers? Of je fietste graag toch nog even een rondje door de straat op het veel te kleine fietsje van je buurmeisje. Als je een nieuwe, grotere fiets voor je kind gaat kopen, is het belangrijk dat de maat past bij je kind. Als je een te grote fiets koopt waarbij je kind eigenlijk niet goed bij de trappers kan komen, kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Om dit te voorkomen, is het belangrijk dat je een fiets koopt in een maat die past bij jouw kind.

Hoe kies je de goede maat?

Een goede maat voor een kinderfiets kiezen, kan best lastig zijn. Je kunt zelf uitzoeken welke maat je kind nodig heeft voor een nieuwe fiets, maar je kunt je ook laten adviseren in een fietsenwinkel. We geven je verschillende tips en trucs waarmee jij er zelf achter komt welke maat fiets je kind nodig heeft:

1. Voordat je begint, is het goed om te weten dat de maat van een kinderfiets wordt weergegeven in inches. De inchmaat is gebaseerd op de doorsnede van de fietsband;
2. Het is belangrijk dat je een kinderfiets niet op de groei koopt. Je kind moet vanaf de eerste dag op de nieuwe fiets er goed op kunnen zitten. Zo moet je kind wel goed bij de trappers kunnen en met twee voeten op de grond kunnen staan. Zo voorkom je gevaarlijke situaties;
3. Wil je er zelf achter komen welke fietsmaat je kind nodig heeft? Meet dan de binnenbeenlengte van je kind op. Zet bij het meten de benen van het kind ongeveer 15 centimeter uit elkaar en meet de lengte van het kruis in een rechte lijn tot de grond. Op deze manier kom je er achter wat de minimale maat van de fiets die je kind nodig heeft. Hou er rekening mee dat het zadel na verloop van tijd altijd nog hoger gezet kan worden, voor als je kind is gegroeid;
4. Je kunt ook de kledingmaat van je kind gebruiken om er achter te komen wat de goede maat is voor een nieuwe kinderfiets. Je komt er in de tabel hieronder achter welke maat je kind nodig heeft.
5. Kies pas een model fiets nadat je de maat hebt bepaald. Waarom? Stel, je ziet een mooie fiets en je kind wil het graag hebben, dan bestaat er een kans dat je je kind moet teleurstellen omdat die fiets niet beschikbaar is in de maat die hij of zij nodig heeft.

Fietsverzekering afsluiten

Heb je samen met je kind een prachtig, nieuw model aangeschaft? Dan is het ook handig om te kijken naar een fietsverzekering. Bij InShared is het mogelijk om een fietsverzekering af te sluiten speciaal voor kinder- en jeugdfietsen. Bekijk de website voor meer informatie.

Comments are closed.