Kunststof kozijnen zijn tegenwoordig het meest gebruikte kozijntype. Je ziet ze terug in vrijwel iedere nieuwbouwwoning, maar ook in oude(re) woningen worden ze steeds vaker geplaatst. Niet zo verrassend, want kunststof kozijnen zijn voordelig, hebben een tijdloze uitstraling, en vergen nauwelijks onderhoud. In dit artikel lees je welk onderhoud je wél moet plegen om de kwaliteit van je kunststof kozijnen langdurig te kunnen waarborgen.


  1. Schoonmaken van kunststof kozijnen

Het schoonmaken van kunststof kozijnen is een eenvoudig klusje. Het kunststof is namelijk vuil- en stofwerend, waardoor het al voldoende is om de kozijnen zo nu en dan af te nemen met een vochtige spons en lauwwarm water. Schoonmaakmiddel is hierbij niet nodig. Als je schoonmaakmiddel wilt gebruiken, maak dan een eenvoudig sopje met allerhande allesreiniger.

Houd bij het schoonmaken van kunststof kozijnen het volgende in gedachte:

  • Reinig altijd met water. Droogreinigen kan namelijk zorgen voor krassen of schrammen op het oppervlak.
  • Vermijd schoonmaakmiddelen met schuurmiddel, chloor, ammoniak en andere hoog-chemische middelen. Deze kunnen namelijk het kunststof beschadigen of aantasten.
  • Maak nooit schoon met een stoomreiniger. Dit kan namelijk het kunststof vervormen of verkleuringen achterlaten.
  • Het is nooit nodig om kunststof kozijnen te verven.

Het schoonmaken van kunststof kozijnen is aan te raden om enkele keren per jaar te doen. Een geschikt moment hiervoor is iedere seizoenswisseling. Zo weet je zeker dat vuil geen kans krijgt op jouw kunststof kozijnen.

  1. Onderhouden van hang- en sluitwerk

Naast het kunststof zelf, is het ook belangrijk om de bewegende delen in de gaten te houden. Het is aan te raden om het hang- en sluitwerk jaarlijks te smeren met een simpel smeermiddel. Of je nu kant-en-klare of op maat gemaakte kunststof kozijnen hebt, zorg ervoor dat je ze door een specialist laat plaatsen. Zo ben je ervan verzekerd dat ze op de juiste manier worden afgesteld en niet onnodig slijten.

  1. Onderhouden van ventilatieroosters

Kunststof kozijnen hebben vaak een ventilatierooster. Ook deze moet je jaarlijks schoonmaken, zowel van binnen als van buiten. Dit doe je het beste met een vochtige spons of een zachte borstel.

Comments are closed.