Inbouwspots & valdorpel
Een huis heeft vaak veel naden en kieren. Door de brievenbus, langs de kruipruimte, overal kan tocht vandaan komen. Het zorgt voor kou in huis en onnodig energieverbruik, omdat je de thermostaat een graadje hoger zet. De oplossing kan hiervoor simpel zijn; kit de naden dicht of zet een valdorpel onder de deur. Je huis warmt beter op, je verspilt minder energie en dit draagt bij aan een verminderde CO2-uitstoot.
Wat is een valdorpel?
Een valdorpel is een aan de onderzijde van de deur bevestigde tochtafsluiter. Door deze afsluiter wordt de kier, die eerst tussen de onderzijde van de gesloten deur en de grond zat, dicht gemaakt. De valdorpel zorgt ervoor dat de vloer en deur goed en zonder kier op elkaar aansluiten.
De werking van een valdorpel
Een valdorpel zakt naar onderen door een ontgrendelingsmechanisme. Wanneer je de deur sluit wordt er een aan de zijkant van de valdorpel een knop ingedrukt, waardoor er aan de onderzijde een borstel of rubberen strip naar beneden zakt. De ruimte tussen de vloer en de deur sluit, waardoor tocht, lawaai en kou geen kans meer krijgen om de kamer binnen te komen. Als je deur opent trekt de valdorpel weer in, zodat je de deur zonder hinder weer kunt bewegen. Doordat een valdorpel de ruimte tussen de onderzijde van de gesloten deur en de grond sluit, is er geen drempel nodig. Een valdorpel op je deur plaatsen kan je tochtproblemen oplossen. Hierdoor hoef je minder te stoken en is dit uiteindelijk beter voor het klimaat.
Beter voor klimaat
Een veel voorkomend item in huis is ledverlichting. Ledverlichting staat dan ook bekend om dat het zuinig is en om zijn duurzaamheid. Een ledlamp kan namelijk tot 50.000 branduren meegaan. Inbouwspots zijn veelvoorkomende ledlampen in een huis en kunnen in verschillende ruimtes toegepast worden. De vervanging naar ledverlichting zorgt ervoor dat je een hoge kostenbesparing hebt ten aanzien van bestaande inbouwspots zonder ledaansluiting en/of lichtbronnen. Daarnaast hoef je door de inbouwspots geen lampen meer op te hangen, maar kun je juist ruimte creëren. Er hangen geen objecten meer aan het plafond, waardoor het vaak een strak en modern uiterlijk krijgt.
De juiste inbouwspot
Naast het feit dat inbouwspots verschillende afmetingen hebben, zijn deze ook verkrijgbaar in vele verschillende kleurvariaties, namelijk zwart, wit en aluminium etc. Naast de kleuren zijn er ook andere belangrijke punten waar je op moet letten; zo kan niet iedere inbouwspot zo maar in een vochtige ruimte geplaatst worden. Zo moet je ook opletten welke inbouwdiepte en boorgatdiameter deze spotjes hebben. Ook heeft de lichtkleur en de stralingshoek van het spotje van invloed op de sfeer die je wil creëren. Al met al zijn valdorpels en inbouwspots goed voor het klimaat en het klimaat vraagt om actie van ons allemaal. Zo help jij het klimaat ook al heb je geen geld voor een elektrische auto of zonnepanelen!