Mogelijkheden om een verbouwing te financieren
Met een verbouwing kun je ervoor zorgen dat je huidige of nieuwe woning aan al je wensen voldoet. Echter vraagt zo’n verbouwing in één keer om een behoorlijke smak met geld. Dit geldbedrag is dikwijls zodanig hoog dat je financiële reserves wellicht niet toereikend zijn of je deze er simpelweg niet (volledig) voor aan wilt spreken. In dit artikel lees je welke mogelijkheden je hebt om in zo’n geval alsnog de verbouwing te financieren.
- Hypotheek verhogen
Heb je bij het afsluiten van je huidige hypotheek financiële ruimte ingebouwd voor toekomstige aanpassingen aan je woning? Dan kun je je huidige hypotheek verhogen, zonder opnieuw naar de notaris te moeten. De financiële ruimte kun je vervolgens gebruiken om de verbouwing mee te financieren. Je mag hiervoor tot maximaal 100% van de getaxeerde marktwaarde van je woning lenen. Als het gaat om energiebesparende maatregelen ligt die leengrens op 106% van de woningwaarde.
- Tweede hypotheek
Als je huidige hypotheek niet verhoogd kan worden, heb je mogelijk wel de keuze om een tweede hypotheek af te sluiten – bijvoorbeeld bij een verstrekker als NIBC. Een tweede hypotheek dient als aanvulling op je eerste hypotheek. De eerste hypotheek blijft gewoon doorlopen. Bij het afsluiten van een tweede hypotheek doorloop je opnieuw het gehele aanvraagproces, inclusief de notariskosten. De hypotheekrente van het deel dat je extra leent, kun je tijdens je belastingaangifte opgeven als aftrekpost.
- Bouwdepot
Een bouwdepot kan gezien worden als spaarpot die aan je hypotheek wordt gekoppeld. Enkel het bedrag dat je daadwerkelijk gebruikt, wordt opgeteld bij je hypotheek. Het bouwdepot wordt voor maximaal twee jaar op een aparte rekening gezet. Blijft er na twee jaar nog geld over? Dan wordt dit restantbedrag van je hypotheek afgetrokken. De leengrens van het bouwdepot is 100% van de getaxeerde woningwaarde ná de verbouwing.
- Persoonlijke lening
Tenslotte kun je ervoor kiezen een persoonlijke lening af te sluiten bij een kredietverstrekker. Je krijgt dan het gewenste geldbedrag in één keer op je bankrekening uitgekeerd. De lening los je vervolgens maandelijks af aan de kredietverstrekker, volgens een vooraf bepaalde looptijd. Ook betaal je maandelijks een vast rentebedrag.